Detalii proiect

Cod SMIS
116457
Beneficiar
Mânăstirea Viforâta
Județ implementare
DÂMBOVIȚA
UAT implementare
ANINOASA

Finanțare din Programul Operațional Regional 2014-2020

Axă
Axa 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural
Prioritate
5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural
Obiectiv specific
5.1 - Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi a identității culturale
Domeniul investiției
Patrimoniu cultural

Descriere

Descrierea și impactul proiectului
Aflată în apropierea Vechii Cetăți de Scaun muntene, ctitorie voievodală importantă, Mânăstirea Viforâta este una din cele mai importante vetre de spritualitate ortodoxă, un magnific monument istoric, ce atrage, an de an, foarte mulți credincioși și pelerini. Numită în unele documente şi Vihorâta sau Viforăşti, mânăstirea este ctitorie a Voievodului Vlad Înecatul, din anul 1530. Ea poartă amprenta binefăcătoare a restaurărilor unor voievozi importanți, precum Radu Mihnea (1611-1616), Matei Basarab (1632-1654), ori a Sf. Martir Constantin Brâncoveanu (1688-1714). Este remarcabilă catapeteasma realizată de celebrul sculptor Karl Stork, care este o îmbinare de stil gotic cu cel bizantin. Pictura nu s-a păstrat în original, biserica fiind repictată în prima jumătate a secolului al XIX-lea. După cutremurul din anul 1940, Patriarhul Justinian Marina s-a ocupat de refacerea edificiului, înfiinţând, în anul 1960, o Casă Sanatorială, lucrările fiind, apoi, continuate şi sub Patriarhul Justin Moisescu, precum şi sub Patriarhul Teoctist Arăpașu. Actuala biserică a mânăstirii este de plan triconc, cu un mic pridvor mărginit spre vest de patru stâlpi şi cu un pronaos spaţios, acoperit cu o turlă de zidărie şi luminat de patru ferestre. Naosul este despărţit de pronaos printr-un zid străpuns de trei goluri, iar la est, absida altarului este încadrată de două nişe largi, proscomidiarul şi diaconiconul. Complexul monahal a beneficiat de ample lucrări de restaurare, la inițiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON, fiind resfințită în ziua de 30 octombrie 2022. Au fost realizate lucrări de consoidare a bisericii mânăstirii, s-a refăcut integral acoperișul, a fost realizată o centură de beton armat la nivelul fundațiilor, s-a realizat încălzire prin pardoseala de granit, a fost curățată pictura și restaurată catapeteasma. De asemenea, a fost realizată pardoseală din sticlă acolo unde s-au făut descoperiri arheologice importante, pentru a se putea vedea de catre pelerini și vizitatori locurile respective și au fost montate capiteluri ornamentale și o noua instalație electrică. Mânăstirea Viforâta este una din cele mai importante vetre de spiritualitate din sud estul Munteniei, unde de-a lungul anului vin foarte mulți pelerini și vizitatori, ea susținând misiunea culturală și spirituală a Bisericii și sprijinind înnoirea vieții morale și spirituale din întreaga zonă a sudului țării, și nu numai.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.


Investim în viitorul tău!
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Actualizarea preferințelor privind cookie-urile

Dacă v-ați răzgândit în privința consimțământului privind datele cu caracter personal pe care site-ul concurs.adrsm.ro le utilizează, puteți accesa butonul de mai jos pentru a modifica preferințele.