Detalii proiect

Cod SMIS
116941
Beneficiar
UAT JUDEȚUL IALOMIȚA
Județ implementare
IALOMIȚA
UAT implementare
SLOBOZIA

Finanțare din Programul Operațional Regional 2014-2020

Axă
Axa 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural
Prioritate
5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural
Obiectiv specific
5.1 - Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi a identității culturale
Domeniul investiției
Patrimoniu cultural

Descriere

Descrierea și impactul proiectului
Biserica de lemn ”Sf Nicolae” din Slobozia, are o istorie specială. Prima atestare documentară a acesteia datează din anul 1737. Din septembrie 2000, Biserica de lemn a fost strămutată de la Poiana de Sus la Slobozia în parcul Muzeului Naţional al Agriculturii fiind înscrisă pe Lista monumentelor istorice la poziţia IL-II-m-A-14075. Unicitatea picturilor şi al elementelor decorative existente pe întreg monumentul, precum şi povestea istorică ce datează de aproximativ trei secole a atras numeroşi turişti naţionali şi străini de-a lungul anilor. Însă, acest obiectiv unic prin simplitatea sa a necesitat atât intervenţii de conservare și restaurare, cât şi acțiuni de promovare (digitizare, creare site: www.bisericadelemnsfnicolae.com, diseminare de materiale promoționale către marele public prin acțiuni de direct marketing, creare pagina facebook: Biserica de Lemn Sf. Nicolae, Ialomița anunțuri în presă specifice, etc), menite să-i sporească notorietatea în rândul turiştilor români şi nu numai. Contractul de finanțare a fost semnat la data de 01.04.2019 iar perioada de implementare a proiectului a fost de 81 luni. Important de menționat este faptul că pentru eradicarea atacului biologic existent (fungi și carii) , specialistul expert in conservarea lemnului a propus o metodă care sa fie eficientă pentru toate tipurile de atacuri si anume printr-un sistem modern de gazare controlată cu gaz nepericulos pentru oameni sub un clopot (eșafodaj +prelată etanșă). Urmare a implementării proiectului, Biserica de lemn ”Sfantul Nicolae” reprezintă în momentul de față o infrastructura durabila prin lucrările de restaurare si conservare realizate si accesibilă prin activitatile de promovare specifice derulate astfel încât să fie asigurată valorificarea patrimoniului cultural. Biserica de lemn Sf Nicolae constituie un reper religios şi cultural la nivel local și județean dar si national, aceasta fiind inclusă și în Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România. În jurul ei, şi în strânsă legătură cu Muzeul Naţional al Agriculturii, se desfăşoară periodic evenimente culturale, educative și religioase, principalul serviciu adus comunitatii ca urmare a implementarii proiectului fiind acela de pastrare si conservare a unui simbol istoric care va putea oferi sansa si generațiilor viitoare de a fi in comuniune cu propria istorie și de a inspira respect și interes pentru cultură in general

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.


Investim în viitorul tău!
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Actualizarea preferințelor privind cookie-urile

Dacă v-ați răzgândit în privința consimțământului privind datele cu caracter personal pe care site-ul concurs.adrsm.ro le utilizează, puteți accesa butonul de mai jos pentru a modifica preferințele.