Descrierea și impactul proiectului
Biserica de lemn “Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” a Mănăstirii Sfânta Maria - Urlați a fost construită în anul 1731, de sătenii din Luieriu - județul Mureş, și a fost strămutată în anul 1928, de către Regina Maria a României, la Castelul Bran, devenind paraclis regal, pentru ca în anul 1956, să fie mutată din ordinul Patriarhului Justinian, pe actualul amplasament din Urlați, Prahova. Supranumită „Bisericuța Călătoare”, acest lăcaș de cult a fost transformată dintr-o biserică țărănească, într-o biserică regală, devenind în final biserică de mănăstire.
Din necesitatea de a conserva și valorifica această frumoasă biserică de lemn, cu o vechime de 300 de ani, Arhiepiscopia Bucureștilor, a demarat în anul 2016 un proiect amplu pentru consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a acesteia. În anul 2018 a fost obținută finanțarea pentru implementarea proiectului .
Obiectivul general al proiectului a vizat impulsionarea dezvoltării localității Jercălăi, a orașului Urlați, a județului Prahova și a regiunii Sud Muntenia, cu accent pe creșterea importanței turismului cultural local, ca factor stimulator al dezvoltării economiei, respectând principiile dezvoltării durabile și protecției mediului, prin activități de conservare și restaurare a patrimoniului cultural și a culturii tradiționale românești.
În urma implementării proiectului s-au obținut următoarele rezultate:
- consolidarea/îmbunătățirea imaginii monumentului istoric: Biserica de lemn “Sf. Arhangheli Mihail și Gavriilˮ a schitului Jercălăi/creșterea numărului de obiective de patrimoniu cultural restaurate;
- valorificarea monumentului istoric prin diverse activități de informare și promovare (inclusiv digitizare);
- creșterea medie a numărului anual de vizitatori cu aproximativ 5,5%.
Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a schitului Jercălăi este o comoară a patrimoniului național, cu o valoare inestimabilă din punct de vedere istoric, cultural și arhitectural, și cunoaște acum o nouă etapă a existenței sale, datorită lucrărilor de restaurare recent finalizate.
Biserica de lemn “Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” (PH-II-m-A-16521) trebuie sa fi avut mai multe vieți pe care le-a trăit pe rând, ieșind de fiecare data învingătoare și senină.