Detalii proiect

Cod SMIS
116464
Beneficiar
U.A.T. Județul Dâmbovița, prin Consiliul Județean Dâmbovița
Județ implementare
DÂMBOVIȚA
UAT implementare
TÎRGOVIŞTE

Finanțare din Programul Operațional Regional 2014-2020

Axă
Axa 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural
Prioritate
5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural
Obiectiv specific
5.1 - Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi a identității culturale
Domeniul investiției
Patrimoniu cultural

Descriere

Descrierea și impactul proiectului
Turnul Chindiei, simbol al județului Dâmbovița și al municipiului Târgoviște - o nouă viață! Aceste monument de patrimoniu, martor al unor momente importante din istoria României, a fost inclus într-un necesar proces de restaurare și conservare, alături de alte valoroase obiective precum Biserica "Mare Domnească", Biserica "Sf. Vineri" și ruinele Bisericii "Paraclis". Turnul Chindiei, ridicat de către Vlad Țepeș în secolul al XV-lea peste pridvorul paraclisului de pe vremea bunicului său, Mircea cel Bătrân, a fost mereu o emblemă a puterii și autorității. Timpul și-au pus însă amprenta asupra acestui monument, cât și asupra bisericilor și ruinelor din Curtea Vechii Cetăți de Scaun a Țării Românești. Astfel, era esențial să se facă demersuri pentru restaurarea și conservarea lor într-un mod adecvat. Cu sprijinul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, s-a derulat investiția „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”, cele mai importante lucrări efectuate la Turnul Chindiei din 1850 și până în zilele noastre. Investițiile realizate în acest proiect nu se rezumă doar la aspectul estetic al monumentelor, ci au inclus și elemente de reconstrucție structurală, astfel încât acestea să reziste pentru o perioadă cât mai îndelungată. De asemenea, s-au luat măsuri pentru conservarea și protejarea în mod adecvat a ornamentelor și a decorațiunilor interioare. Rezultatele sunt remarcabile. Astăzi, Turnul Chindiei și Curtea Domnească și-au redobândit strălucirea de odinioară, așteptând vizitatorii să le descopere poveștile pe care le păstrează. Prin restaurarea acestor monumente, cu toții arătăm respectul cuvenit față de trecutul pe care îl aducem în prezent, în fața ochilor noștri, dar pe care îl lăsăm spre păstrare și generațiilor viitoare. Mândri de istoria noastră!

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.


Investim în viitorul tău!
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Actualizarea preferințelor privind cookie-urile

Dacă v-ați răzgândit în privința consimțământului privind datele cu caracter personal pe care site-ul concurs.adrsm.ro le utilizează, puteți accesa butonul de mai jos pentru a modifica preferințele.