Detalii proiect

Cod SMIS
116377
Beneficiar
MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE
Județ implementare
PRAHOVA
UAT implementare
BUŞTENI

Finanțare din Programul Operațional Regional 2014-2020

Axă
Axa 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural
Prioritate
5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural
Obiectiv specific
5.1 - Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi a identității culturale
Domeniul investiției
Patrimoniu cultural

Descriere

Descrierea și impactul proiectului
În anul 2016, Ministerul Apărării Naționale a inițiat proiectul „Restaurarea, reabilitarea, conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial”, în spiritul respectului faţă de istoria şi tradiţiile militare româneşti și pentru omagierea militarilor şi civililor români care în momente dramatice ale istoriei şi-au făcut datoria faţă de patrie. Intervențiile asupra monumentului au fost absolut necesare, unele directe, cu rol de asigurare a integrității și stabilității structurii, altele indirecte, cu rolul de a înlătura factorii care puneau în pericol starea acestuia. Lucrările de restaurare a monumentului s-au realizat pe parcursul a 11 luni, preponderent în perioada caldă, între anii 2018-2020. Dimensiunea monumentului și locul unde este amplasat a necesitat o atenție deosebită din partea inginerilor constructori, complexitatea lucrărilor fiind o adevărată provocare pentru aceștia. Materialele de construcție, în special cele grele și de dimensiuni mari, au fost urcate pe creasta muntelui cu elicopterul, celelalte fiind aduse la baza monumentului pe drumuri șerpuite și accidentate, cu autovehicule speciale. Ținând cont de toate încercările, eforturile și piedicile întâmpinate pentru atingerea scopului propus se poate spune că data semnării contractului de finanțare a fost un moment istoric, de unde se poate concluziona că este bine să nu renunți la obiectivul propus indiferent de dificultățile întâmpinate. Scopul propus, acela de promovare a istoriei şi identităţii naţionale prin conservarea, protejarea şi valorificarea unui monument cultural şi istoric de referinţă pentru România a fost atins numai prin perseverență și profesionalism. Rezultate relevante: -Restaurarea, reabilitarea și conservarea monumentului în condițiile păstrării identității arhitecturale originale -Introducerea în circuitul valorilor naționale a unui monument înnobilat de istoria neamului -Amenajarea unui spațiu expozițional modern în soclul monumentului -Realizarea Monografiei monumentului și a Hărții cu direcțiile de atac și apărare din campanile purtate în anii 1916-1918 -Sesiunile științifice Crucea eroilor neamului de pe Muntele Caraiman – un simbol pentru Centenarul Războiului reîntregirii României organizate în anii 2016 și 2018 -Crearea unui tur virtual al monumentului: https://3dvirtual.ro/turvirtual/Caraiman/turvirtual.html Foto: sg.maj. Marius Lupu, Observatorul Militar

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.


Investim în viitorul tău!
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Actualizarea preferințelor privind cookie-urile

Dacă v-ați răzgândit în privința consimțământului privind datele cu caracter personal pe care site-ul concurs.adrsm.ro le utilizează, puteți accesa butonul de mai jos pentru a modifica preferințele.