Detalii proiect

Cod SMIS
119074
Beneficiar
Parohia Sf. Vineri Ploiești
Județ implementare
PRAHOVA
UAT implementare
PLOIEŞTI

Finanțare din Programul Operațional Regional 2014-2020

Axă
Axa 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural
Prioritate
5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural
Obiectiv specific
5.1 - Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi a identității culturale
Domeniul investiției
Patrimoniu cultural

Descriere

Descrierea și impactul proiectului
Datând din anii 1875-1880, construită pe locul unui un alt lăcaș de cult, de dinainte de anul 1810, Biserica „Sf. Vineri” din Ploiești a fost realizată după planurile arhitectului Toma N. Socolescu, cu un repertoriu arhitectural de sorginte romanică, cu influențe din arhitectura rusească. Din necesitatea de a conserva și valorifica Ansamblul Bisericii “Sf. Vineri”, Parohia Sf. Vineri Ploiești a demarat în anul 2016 un proiect amplu pentru consolidarea, restaurarea și valorificarea turistică a acesteia. În anul 2017 a fost obținută finanțarea pentru implementarea proiectului . Obiectivul general al proiectului a vizat impulsionarea dezvoltării durabile a municipiului Ploiești, județul Prahova și a regiunii Sud-Muntenia prin restaurarea, consolidarea, valorificarea și promovarea durabilă a unui obiectiv de patrimoniu cultural al municipiului – Ansamblul Bisericii “Sf. Vineri”. Implementarea proiectului a urmărit: - creșterea numărului de obiective de patrimoniu cultural consolidate și restaurate, respectiv consolidarea/îmbunătățirea imaginii obiectivului turistic/monumentului istoric: Ansamblul Bisericii “Sf. Vineri” din municipiul Ploiești, județul Prahova; - valorificarea ansamblului prin diverse activități de informare și promovare (inclusiv digitizare); - creșterea medie a numărului anual de vizitatori cu aproximativ 5,5%. Prin lucrările de restaurare realizate în perioada 2018-2021, dar și prin îmbunătățirea sistemelor de încălzire, ventilație, curenți slabi și tari s-a întregit unul din ansamblurile monumente istorice al municipiului Ploiești de o mare valoare arhitecturală, urbanistică și istorică a orașului, amintind de arhitectul Toma N. Socolescu și de marele pictor Gh. Tattarescu, dar s-a și reîntregit un ansamblu de cult creștin ortodox foarte important comunității ploieștene.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.


Investim în viitorul tău!
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Actualizarea preferințelor privind cookie-urile

Dacă v-ați răzgândit în privința consimțământului privind datele cu caracter personal pe care site-ul concurs.adrsm.ro le utilizează, puteți accesa butonul de mai jos pentru a modifica preferințele.