Detalii proiect

Cod SMIS
116469
Beneficiar
UAT Municipiul Turnu Măgurele
Județ implementare
TELEORMAN
UAT implementare
TURNU MĂGURELE

Finanțare din Programul Operațional Regional 2014-2020

Axă
Axa 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural
Prioritate
5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural
Obiectiv specific
5.1 - Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi a identității culturale
Domeniul investiției
Patrimoniu cultural

Descriere

Descrierea și impactul proiectului
Proiectul "Restaurare, consolidare, protecție și conservare a Catedralei Sfântul Haralambie, din municipiul Turnu Măgurele" a avut o valoare totală de 20.443.003,11 lei din care valoarea eligibilă 20.354.874,67 lei. Proiectul avut ca obiectiv general valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, respectiv Catedrala (biserica) „Sfântul Haralambie” (cod LMI TR-II-m-A-14498) prin conservarea și protejarea acesteia asigurându-se revigorarea culturală și creșterea contribuției turismului la dezvoltarea locală. Centru al spiritualității locuitorilor din Municipiul Turnu Măgurele, Catedrala „Sfântul Haralambie” reprezintă atât o creație arhitecturală unică, dar și un loc în care religia și istoria s-au întâlnit de-a lungul timpului, istoricul Nicolae Iorga, catalogând acest monument istoric ca fiind al treilea, după Curtea de Argeș și Biserica „Trei Ierarhi” din Iași, după vizita din anul 1913 in Turnu Măgurele. Monumentul închinat patronului spiritual al localitții, Sfânt Mucenic Haralambie, este atestat documentar la 1905 și reprezintă o dovadă a faptului că de-a lungul timpului lăcașurile de cult de rit ortodox au reprezentat un liant important în viața comunității locale între istorie, cultură, educație și religie, repere esențiale pentru dezvoltarea și devenirea acesteia. Proiectul a fost realizat în parteneriat între Municipiul Turnu Măgurele și Parohia „Sfântul Haralambie” asigurându-se astfel complementaritatea capacităților și expertizei, care să asigure implementarea unui proiect la standarde înalte de calitate și premisele unei sustenabilități reale, elevii Seminarului Teologic Sfântul Calinic manifestându-și de altfel disponibilitatea pentru realizarea în regim de voluntariat a unui demers de evaluare a graduui de satisfacție a turiștilor ce vizitează monumentul istoric. Remarcabile în cadrul proiectului au fost intervențiile asupra elementelor arhitecturale cu valoare artistică a fațadelor, precum și elementele arhitecturale interioare cu valoare artistică –stucatura, stucomarmura, lemn, metal. Restaurarea picuturii interioare, vitraliile, precum și restaurarea feroneriei originale cu ornamentații sunt de asemenea realizate într-o manieră profesionistă, de calitate ce asigură o restaurare a valorii monumentului istoric în toată splendoarea sa.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.


Investim în viitorul tău!
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Actualizarea preferințelor privind cookie-urile

Dacă v-ați răzgândit în privința consimțământului privind datele cu caracter personal pe care site-ul concurs.adrsm.ro le utilizează, puteți accesa butonul de mai jos pentru a modifica preferințele.